![](/media/lib/50/kucharz-smazy-okonomiyaki-5505812bf6dd8ef6aadb487bb423a766.jpg)
Kucharz z fabryki
10 czerwca 2009, 15:21Roboty opiekują się starszymi osobami, tańczą, pomagają w rehabilitacji dzieci z autyzmem, sprzątają, nalewają drinki, a od teraz nawet gotują. Potrafią usmażyć racuchy, podać sushi i pokroić warzywa. Przyszłych zastępców szefów kuchni można było podziwiać w akcji na tokijskiej wystawie International Food Machinery and Technology Expo.
![](/media/lib/163/n-sos-sojowy-0230e5cc25c495648698129a0f59baf6.jpg)
Wypiwszy sos sojowy, przedawkował sól i otarł się o śmierć
7 czerwca 2013, 13:23Podpuszczony przez kolegów 19-latek wypił prawie litr sosu sojowego. Wkrótce potem zapadł w śpiączkę i dosłownie otarł się o śmierć. Jak wynika z artykułu opublikowanego w Journal of Emergency Medicine, nastolatek jest pierwszą osobą, która w tak dużym stopniu przedawkowała sól i przeżyła bez trwałych zaburzeń neurologicznych.
![](/media/lib/50/winegret-58c119d56987830771cde35d0bb37254.jpg)
Odchudzający winegret
22 czerwca 2009, 09:51Japońscy naukowcy odkryli, że zwykły sos winegret może zapobiec akumulowaniu się tłuszczu, a więc tyciu. Na razie wykazano, że tak się dzieje u myszy, ale niewykluczone, że również u ludzi (Journal of Agricultural and Food Chemistry).
![](/media/lib/163/n-awokado-683d54568f0793926e753d49271b0b2b.jpg)
Awokado wpływa na wchłanianie witaminy A
11 lipca 2014, 11:42Jedzenie świeżego awokado z sosem z pomarańczowych pomidorów lub surowymi marchewkami znacząco zwiększa wchłanianie prowitaminy A (alfa- i beta-karotenu). Sprzyja też przekształcaniu karotenów w aktywną formę witaminy A.
![](/media/lib/54/kosc-7a814e708097a2c95288cfd80d6e1f1c.jpg)
Bakteryjne implanty kości
8 września 2009, 08:36Bakterie wytwarzające hydroksyapatyt (HA) można wykorzystać do uzyskania bardziej wytrzymałych implantów kości.
![](/media/lib/302/n-koszulka-625008fcf9f5f6d1d8bf1f8dd78c4794.jpg)
Zielony krokodyl ustąpił chwilowo miejsca zagrożonym gatunkom
1 marca 2018, 06:14Francuski Lacoste nawiązał współpracę z organizacją Save Our Species (SOS). W jej wyniku powstała limitowana edycja białych koszulek polo, na których charakterystycznego zielonego krokodyla z logo zastąpiły zagrożone gatunki zwierząt.
![Wyciek ropy w Zatoce Meksykańskiej](/media/lib/64/gulf-of-mexico-boomdeployment-0741fc66c3307a4d83919fd211a7dc84.jpg)
Powolna śmierć Zatoki Meksykańskiej
7 czerwca 2010, 08:46Katastrofę platformy wiertniczej „Deepwater Horizon" w Zatoce Meksykańskiej od początku okrzyknięto jedną z największych katastrof ekologicznych. Naukowcy są zgodni, że raczej należy jednoznacznie przyznać jej miano „największej". I oczekiwać długoterminowych, tragicznych skutków.
![](/media/lib/345/n-storczyk-5317bb60a0336f56b19e99b6706111da.jpg)
Nowy gatunek orchidei odkryty na terenie planowanego rezerwatu w Kolumbii
5 kwietnia 2019, 05:27Prescottia sibundoyensis to nazwa nowo odkrytego przez polskich naukowców storczyka rosnącego w dolinie Sibundoy w południowej Kolumbii. Orchidea została znaleziona na terenie planowanego rezerwatu przyrody, który chce stworzyć Fundacja „Biodiversitatis”.
![](/media/lib/52/noz-0510bd8fb5ecf99151906f7b85625475.jpg)
Jedzenie i niejedzenie sławnych
20 lipca 2010, 08:39Jedzenie i dotyczące go wierzenia od dawna stanowią część ludzkiej kultury. Czym delektował się Napoleon, czego zaś nigdy nie zrobiłby z podanym mu daniem Elvis Presley, tego właśnie można się dowiedzieć z najnowszej książki braci Matthew i Marka Jacobów pt. Co jadali wielcy: ciekawa historia jedzenia i sławy.
![](/media/lib/366/n-bolognese-62bb0616196d1cc3674f1f7c779dce28.jpg)
Likopen lepiej spożywać bez żelaza
17 września 2019, 10:56Jedzenie sosu pomidorowego z mięsem, może nie być dobrym pomysłem. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Ohio stwierdzili bowiem, że żelazo może znacząco zmniejszyć wychwyt likopenu - barwnika pomidorów, któremu przypisuje się m.in. przeciwnowotworowe właściwości.